Siğil Neden Olur

Siğil neden olur, siğil cildin üst tabakasında yerleşen virüs sonucunda ortaya çıkan iyi huydaki deri kabartılarıdır. Buna sebep olan virüsler HPV human papillomavirus olarak adlandırılır. Ciltte kesik veya yaralanma olması halinde buradan virüsün girme olasılığı yüksektir. Çoğu zararsız olan siğiller, virüs nedeniyle oluştuğundan bulaşıcı özellikleri fazladır. Siğille olan temas sonucunda ya da siğilin temas ettiği şeylere dokunmak virüsün yayılmasını hızlandırır. Ciltte en fazla ayaklarda, ellerde ve parmaklarda görülse de, cildin her tarafında görülme olasılıkları vardır. Bunlar çoğunlukla cilt renginde, pürüzlü ve sert yapıda olurlar. Ancak koyu formda, yumuşak ve düz siğillerde bulunmaktadır. Özellikle ayak tabanında oluşan siğiller düz formda olur. Basınçla iç tarafa itildiklerinden hem ağrı yapar, hem de düzleşir. Bazı insanlar HPV virüsüne daha yatkın olduğundan, siğil sorunlarını sıkça yaşarlar. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar, çocuklar, ergenler, tırnak etini yiyen ve koparan kişiler siğil sorununu daha fazla yaşar. 
Siğil neden çıkar?

Siğile neden olan HPV  virüsünü kapmanın müsait olduğu yaralar ve kesiklerin olması siğil oluşumlarına sebep olur. Çocuklarda sıkça yaralanmaların olması, onlarda siğillerin neden fazla çıktığını açıklayan unsurdur. Cildin tıraş edilen bölgeleri de siğil oluşumu açısından riskli alanlardır. Siğiller nemli ve ıslak alanları sevdiğinden, havlu, terlik gibi eşyaların ortak kullanımı siğillerin yaygınlaşmasına neden olur. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde siğil oluşumuna yatkındır.

Siğil oluşumunda riskler nelerdir?
  • Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar ve ilaçlar
  • Alerjik bünyeler
  • Cinsel temasta bulunmak
  • Ciltte kesik ve yaraların olması
  • Tuvalet, havuz, banyo, kaplıca gibi ıslak ve sıcak ortamlarda bulunmak
  • Temizliğe özen gösterilmeyen güzellik salonları, kuaförler
  • Havlu, bornoz, terlik gibi ortak kullanılan eşyalar nedeniyle
  • Ciltte tıraş edilen yerler
  • Siğillerle direkt temasta bulunmak
  • Tırnakları ve tırnak etleri yemek
  • Uykusuzluk, stres, yorgunluk, kansızlık ve diyet gibi faktörler
Siğiller kanser yapar mı?
Bu oluşumlar iyi huylu olsa da, bazı türleri kansere neden olabilir. Bunlar genellikle genital bölgede çıkan siğillerdir. Rahim ağzı kanserlerinin sebebi HPV virüsleri olarak bilinmektedir. Genital bölgede çıkan siğillerin kişiden kişiye bulaşması cinsel yolla olur. Siğillerin oluşumu belli bir süre alır. Bu nedenle mutlaka kontrol altında olunmalı, pap smear testi yaptırarak erken teşhis için çalışma yapılmalıdır.

Siğiller nasıl tedavi edilir?
Siğiller için yapılacak tedavilerde sadece siğillerin yok edilmesine çalışılır. Bu tedaviler sırasında HPV virüsü yok edilmemektedir. İçeriğinde salisilik asit bulunan ilaçlar, koter ile yakma, lazer tedavisi, dondurma yöntemi siğilleri yok etmek için kullanılan tedavi yollarıdır. Siğiller yok olduktan sonra tekrar çıkmayacağı gibi, yeniden tekrarlama özelliği gösterebilir. Bu sebeple kişilerin bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir. Siğiller hızla yayıldıklarından ve bulaşıcı özellikleri bulunduğundan mutlaka tedavi edilmelidir. Bu hem sağlık açısından, hem de estetik açıdan önemlidir. Özellikle genital bölgede olan siğiller bayanlarda hamilelik dönemlerinden önce tedavi edilmelidir. Edilmediği takdirde doğumda bebeklerin zarar görmesi, HPV virüsünü kapması engellenemez.
Siğil Neden Olur Siğil Neden Olur Reviewed by Genital Siğil ilacı on Mayıs 10, 2011 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.